Zmagasz się z jesienną chandrą? Wspomóż się kawą!
Zmęczenie, brak motywacji do działania, problemy z koncentracją i ogólny spadek nastroju to dla wielu znak, że jesień zdążyła już rozgościć się na dobre. Dni stają się krótsze, a pogoda za oknem nie zachęca do spacerów na świeżym powietrzu. Warto wówczas sięgnąć po naturalne sposoby, które pomogą przetrwać ten newralgiczny czas. Okazuje się, że ratunkiem na jesienną chandrę może być regularne picie kawy, która nie tylko może przyczyniać się do poprawy nastroju1, ale pozytywnie może również wpływać na czujność i koncentrację2. Jak to możliwe?
Sezonowa chandra to nie wymysł
Kawa a koncentracja i czujność
Kawa może poprawiać nastrój i odporność
***
„Kawa i zdrowie” to program informacyjno-edukacyjny, zainicjowany w 2017 r. pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego) przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych kawy oraz zmiana sposobu jej postrzegania poprzez obalanie mitów i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne informacje na temat właściwości kawy oraz jej miejsca w codziennej diecie przekazywane są za pomocą strony internetowej www.kawaizdrowie.pl. Motywem przewodnim kampanii jest hasło „Od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Codziennie. Dla zdrowia”, wynikające z opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która mówi, że bezpieczne dla zdrowia, dzienne spożycie kofeiny to ok. 400 mg, czyli mniej więcej od 3 do 5 filiżanek kawy. Działania Programu wspiera naukowa Rada Ekspertów.
1: Haskell-Ramsey, C.F.i in. (2018), The Acute Effects of Caffeinated Black Coffee on Cognition and Mood in Healthy Young and Older Adults. Nutrients, 10(10):1386.
2: Badanie panelowe Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności poświęcone produktom dietetycznym, żywieniu i alergiom (NDA) (2011) Opinia naukowa w sprawie uzasadnienia oświadczeń zdrowotnych związanych z kofeiną i zwiększonym utlenianiem tłuszczów prowadzącym do zmniejszenia masy tkanki tłuszczowej w organizmie (ID 735, 1484), zwiększonym wydatkiem energetycznym prowadzącym do zmniejszenia masy ciała (ID 1487), zwiększoną czujnością (ID 736, 1101, 1187, 1485, 1491, 2063, 2103) i poprawą koncentracji (ID 736, 1485, 1491, 2375) zgodnie z postanowieniami Art. 13 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1924/20061. Dziennik Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), 9(4):2054.
3: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-mozna-zastapic-kawe/
4: Ruxton C.H.S. (2014) The suitability of caffeinated drinks for children: a systematic review of randomised controlled trials, observational studies and expert panel guidelines, Journal of Human Nutrition & Dietetics, 27:342-357.
5: Guest N.S. i in. (2021) International society of sports nutrition position stand: caffeine and exercise performance. J Int Soc Sports Nutr. 18:1.
6: Nehlig A. (2016) Effects of coffee/caffeine on brain health and disease: What should I tell my patients? Pract Neurol, 16(2):89-95.
7: https://www.psychiatriapolska.pl/pdf-66809-79427?filename=The%20effect%20of%20vitamin%20D3.pdf
8: EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2011). EFSA Journal 2011:9(4):2053 [24 pp.
9: Howland J. et al. (2011) The acute effects of caffeinated versus non-caffeinated alcoholic beverage on driving performance and attention/reaction time. Addiction, 106:335-341.
10: Liguori A.,Robinson J.H. (2001) Caffeine antagonism of alcohol-induced driving impairment. Drug Alcohol Depend, 63:123-129.
11: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1105943
12: “Polifenole – źródło naturalnych przeciwutleniaczy”; „POSTĘPY TECHNIKI PRZETWÓRSTWA SPOŻYWCZEGO 1/2011”; mgr inż. A. Sadowska, prof. dr hab. F. Świderski, mgr inż. R. Kromołowska, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie, 2011.
13: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.2c06658