Żywność ekologiczna, czyli jemy dla zdrowia! Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.
Obecnie aż 60 proc. chorób cywilizacyjnych przypisuje się niewłaściwemu sposobowi odżywiania[1]. Może to być skutek zarówno spożywania dużej ilości słodyczy, tłustych potraw, jak i produktów wytworzonych w produkcji masowej, z mniejszą dbałością o ich jakość. Z tego powodu rośnie zainteresowanie produktami bezpiecznymi i wolnymi od zanieczyszczeń: pozbawionymi pozostałości sztucznych środków ochrony roślin i pestycydów. Odpowiedzią na te poszukiwania może być żywność ekologiczna.
Jakie są zalety produktów pochodzących z rolnictwa ekologicznego?
Żywność ekologiczna istotnie różni się od tej konwencjonalnej. W składzie ekologicznej żywności obserwuje się wyższą zawartość witamin i składników mineralnych. Większa zawartość cukrów, witaminy C, beta-karotenu, a mniejsza wody, bardzo korzystnie wpływają nie tylko na smak, ale też teksturę i aromat. Dzięki tym właściwościom procesy rozkładu przebiegają wolniej i surowce ekologiczne są bardziej trwałe – można je dłużej przechowywać. W przeciwieństwie do konwencjonalnych metod produkcji celem rolnictwa ekologicznego nie jest wzrost wydajności i obniżania kosztów wytwarzania żywności. Liczy się podwyższenie jakości produktów i zniesienie ryzyka zanieczyszczenie ich szkodliwymi substancjami. Oznacza to brak obecności toksyn pochodzących z chemicznych nawozów i środków ochrony roślin.
Żywność ekologiczna to ta droższa?
Dlaczego jednak wciąż mało Polaków decyduje się na kupowanie żywności ekologicznej?
Obawą może być ich wyższa cena, na którą konsumenci zwracają uwagę zwłaszcza w dobie inflacji. Wyższa cena jest tu odzwierciedleniem bardziej kosztownego procesu produkcji, ale także lepszej jakości. Wymienione wcześniej zalety zachęcają przynajmniej do spróbowania. A okazją do nabycia ich w niższych cenach będzie Zielony Tydzień, organizowany przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej.
Kiedy można spróbować produktów bio?
Zawsze! Ale Zielony Tydzień to okazja by kupić je w promocyjnych cenach. Ta akcja, trwająca w dniach 17-23 kwietnia, umożliwia spróbowanie ulubionych produktów w eko odsłonie.
Kupowanie eko jest proste. Eko produkty – z symbolem euroliścia – można znaleźć w każdym markecie. Zielony Tydzień to wyjątkowa okazja, by spróbować czegoś nowego:
- można wyszukać sklepy z żywnością ekologiczną (zarówno te stacjonarne, jak i online) oferujące przecenione artykuły
- można znaleźć swoje ulubione produkty, które będą dostępne w wersji eko
W tym roku do akcji zgłosiły się sklepy online oraz sklepy stacjonarne z całej Polski! Partnerami są również producenci żywności ekologicznej, którzy specjalnie na tę okazję proponują zakup swoich produktów w obniżonych cenach. Na stronie jemyeko.com/zielony-tydzien/ można znaleźć listę zarówno sklepów, jak i produktów, uporządkowanych według ich producentów.
Co konkretnie można nabyć w Zielonym Tygodniu?
W dniach 17-23 kwietnia w promocyjnych cenach każdy będzie mógł kupić coś dla siebie. Producenci bio oferują blisko ćwierć tysiąca produktów. Wśród nich te najbardziej kojarzące się z ekologicznym rolnictwem: świeże warzywa i owoce oraz ich różnorodne przetwory. Do wyboru są ich mrożone wersje, soczyste soki owocowe, ale też kiszonki, takie jak kapusta kiszona i ogórki konserwowe. Oleje – np. kokosowy i jabłkowy, produkty mleczne i zbożowe – mąki, makarony, kasze, ciastka, chleby tworzone na zamówienie. Dostępne są także niecodzienne produkty lub niecodzienne wersje znanych artykułów: ekologiczne słodycze, np sezamki, kulki mango w czekoladzie. Na udany wieczór – wina, na przyjemny poranek: kawy. Nie dość, że można posmakować różnorodnej żywności, jest również możliwość nabycia artykułów utrzymania domu, preparatów probiotycznych oraz kosmetyków, np. dezodorantów oraz przyborów do makijażu.
Zielony Tydzień to prosty sposób na wsparcie planety
Akcja Zielony Tydzień odbywa się w ramach Międzynarodowego Dnia Ziemi: 22 kwietnia. Wybranie żywności ekologicznej to także wybór zrównoważonego rolnictwa – upraw prowadzonych w zgodzie z naturą. W rolnictwie ekologicznym nie stosuje się syntetycznych (chemicznych) środków ochrony roślin ani sztucznych nawozów, które popularnie wykorzystywane są w przypadku produkcji konwencjonalnej. Przez ten jeden tydzień w roku wesprzyjmy razem planetę z okazji jej dnia.
Akcja jest finansowana przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw oraz Fundusz Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Fot. użyczone / obraz Devon Breen z Pixabay
[1] Kazimierczak R., Rembiałkowska E. (2007): Żywność ekologiczna – postęp w żywieniu. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1, 70-73.